Ochutnejte alternativy! Přesvědčte se o tom, že veganská jídla mohou být stejně chutná jako ta, na která jste zvyklí. Máte v podstatě tři možnosti:

  • Pokud rádi vaříte, zkuste si projít některou z veganských kuchařek. Baví-li vás experimentovat, můžete také zkusit vymyslet veganskou variantu vašeho oblíbeného receptu – maso lze snadno nahradit seitanem, rostlinným “robi masem”, tempehem nebo tofu; mléko sojovým nebo jiným rostlinným mlékem; smetanu sojovou smetanou; sýr sojovým tavenýrem. Místo vajíčka lze při pečení použít třeba půlku rozmačkaného banánu nebo dvě lžíce směsi sojové mouky a vody.
  • Existuje též mnoho veganských potravin určených k přímé spotřebě. Patří mezi ně například veganské paštiky, párky, salámy, uzené tofu, smažený tempeh, sojové jogurty, pochoutkové saláty aj. K dostání jsou také produkty k rychlé přípravě, například sojové guláše v konzervě nebo směsi k přípravě nejrůznějších karbanátků.
  • Můžete také navštívit některou z vegetariánských restaurací, které většinou nabízejí i veganská jídla. Ačkoli klasická česká kuchyně veganům příliš nepřeje, v některých jiných kulturách je tomu právě naopak. Například v čínských restauracích bývají pokrmy z tofu mnohdy součástí běžného menu.

Největší nabídku veganských potravin naleznete nejčastěji v obchodech se zdravou výživou, ale potraviny jako tofu, rostlinné pomazánky, sojová mléka a jogurty dnes už většinou seženete i v supermarketu. Dobrou nabídku mají i některé internetové obchody. Další tipy pro nakupování, včetně seznamů zdravých výživ a restaurací, naleznete zde.

Podobných pokusů učiňte několik. Nenechte se odradit, pokud vám některý produkt nesedne. Říše veganských potravin je chuťově velmi rozmanitá. Nečekejte vždy identické kopie živočišných potravin, nýbrž zcela nové chuťové zážitky.

Další kroky


Další informace: